PORADY
JOSERA
Skontaktuj się z nami!

Tel. 61 47 83 770
pn.- pt. w godzinach 8-16

KontaktPolityka Prywatności

 

Dlaczego Josera?   

 

 

Jako Josera, firma należąca do rodziny Erbacher, od 80 lat zajmujemy się produkcją żywności dla zwierząt domowych.

Nasze karmy są produkowane w Niemczech, w zakładzie produkcyjnym położonym w malowniczej Bawarii na południu kraju. Wszystkie karmy tworzymy zgodnie z wysokimi standardami produkcji, nałożonymi zarówno przez Unię Europejską i prawo niemieckie, jak i tymi wewnętrznymi, które jako pracownicy, a jednocześnie także świadomi użytkownicy produktów sami sobie nałożyliśmy. Jako jeden z nielicznych producentów w Europie, na terenie naszej firmy posiadamy własne, akredytowane laboratorium, w którym codziennie wykonujemy setki testów. Badania podczas przyjęcia surowców, pomiędzy poszczególnymi etapami produkcji, testy poprawności i zgodności finalnych produktów to tylko część z tych, wykonywanych na co dzień. Nasz zakład produkcyjny w Kleinheubach zajmuje się produkcją karm do ponad 60 krajów, w których jesteśmy obecni.

Polska siedziba firmy, czyli Josera Sp. z o.o. znajduje się w Nowym Tomyślu, pod Poznaniem, w województwie wielkopolskim gdzie znajduje się  również biuro działu Petfood oraz działy wspierające, takie jak IT, księgowości, czy sprzedaży.
     


Co nas wyróżnia spośród innych dostępnych producentów karm dla psów i kotów:

  • Gwarancja jakości – produkujemy karmy zgodnie z najwyższymi standardami.
  • Nie prowadzimy testów naszych produktów na zwierzętach.
  • Większość naszych surowców kupujemy u lokalnych dostawców, zarówno w Niemczech w Bawarii, jak i w Polsce.
  • Do produkcji karm stosujemy wyłącznie naturalne składniki, z certyfikatem NON-GMO. Do karm nie dodajemy sztucznych dodatków smakowych, konserwantów, cukrów, oleju palmowego, czy barwników.
  • Receptury naszych karm opracowują specjaliści z wieloletnim doświadczeniem.
  • 95% naszych karm jest bezglutenowych lub bezzbożowych.

 

Jesteśmy firmą rodzinną, która stawia na ciągły, stabilny rozwój.

Produkty Josera powstają tylko z naturalnych składników, a najwyższej jakości mięso, którego używamy do produkcji posiada certyfikat „human consumption”, co oznacza, że nadaje się do spożycia przez ludzi.  

Nasze karmy powstają w procesie ekstruzji, co w skrócie oznacza, że wszystkie składniki – zboża, warzywa, owoce, zioła, mięso, itd. – zostają poddane obróbce mechanicznej – zazwyczaj jest to wysuszenie i zmielenie. Powstała masa trafia do maszyny zwanej ekstruderem, w której następuje zagotowanie masy w wysokiej temperaturze (100-200ºC), a następnie przeciśnięcie jej przez specjalną prasę pod wysokim ciśnieniem.

Ile tak naprawdę jest mięsa w naszych karmach? To zapewne najczęściej pojawiające się pytanie od klientów. Podpowiemy jak na nie odpowiedzieć.

Na każdym opakowaniu podajemy skład produktu. Jest to dla nas bardzo ważne, aby składy były przejrzyste i zrozumiałe dla opiekunów zwierząt. Nie wprowadzamy konsumentów w błąd, dlatego informacje podane na etykiecie są w 100% zgodne z faktyczną ilość składników, które pies lub kot otrzymuje w gotowym produkcie.

Jeśli w składzie znajduje się informacja, że karma zawiera 25% suszonego białka jagnięcego, oznacza to, że w 1 kg karmy 250 gramów stanowi suszone białko zwierzęce. Może się wydawać, że 25% mięsa to niska zawartość… Nic bardziej mylnego!

Mięso składa się głównie z wody – a poprzez proces jego suszenia, po wyparowaniu wody w wyniku działania wysokiej temperatury, uzyskujemy 5 razy więcej suszonych składników mięsnych. Oznacza to, że np. 1 kg suszonego białka zwierzęcego (suszonych składników mięsnych) odpowiada 5 kg świeżego mięsa, a to brzmi już całkiem smacznie…

 


Dlaczego w karmach Josera na pierwszym miejscu podawane jest „suszone białko z kurczaka/drobiowe/jagnięce/kacze”? Według Rozporządzenia Komisji UE nr 68/2013 z dnia 16 stycznia 2019 r., do którego powinni stosować się wszyscy producenci karm dla psów i kotów, białka zwierzęce to uzyskiwane poprzez proces suszenia i mielenia różne produkty zwierzęce. W stosowanych przez nas surowcach wykorzystywane są przede wszystkim komponenty mięsne w postaci mięsa suszonego, ale również podroby. Białka w produktach JOSERA poddawane są kontroli laboratoryjnej, dzięki czemu ich jakość odpowiada żywności przeznaczonej dla ludzi.